czwartek, 7 lutego 2013

PIECZONE PĄCZKI BEZ JAJKA

No bo jak... wszystkie dzieci będą się pączkami zajadać a moje nie? ooo nie tak nie może być:) Postanowiłam pączki zrobić takie aby i moja córka mogła je zjeść i ja:)
Nie ma się co oszukiwać...pieczone pączki nigdy nie będą smakować tak jak te smażone i nikt nigdy mnie nie przekona, że jest inaczej. Co wcale nie znaczy, że pieczone są gorsze:) Tym bardziej, że są dietetyczne ( jak na pączki oczywiście)

Składniki:
  • ok 420g mąki
  • 70g masła
  • 250 ml mleka
  • 20g drożdży
  • 8 łyżeczek cukru
  • słoiczek dżemu





Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. W rondelku podgrzewamy masło i mleko. W kubeczku rozcieramy drożdże z cukrem. Studzimy mleko z masłem tak by było cieple a nie gorące i dodajemy do mąki mieszamy i dodajemy drożdże. Zagniatamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5h. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy kuleczki. Odstawiamy na kolejne 30min do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190'C i pieczemy ok 20min. Wyciągamy, odkładamy na kratkę do przestudzenia i za pomocą szprycy nadziewamy dżemem. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się tłustym czwartkiem :)
Smacznego
Sandra


P.S. Dodam, że te pączki wygrały w konkursie radiowym! Dzieki nim czeka mnie białe szaleństwo na desce w Czechach :D

2 komentarze:

  1. Piękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Córka z AZS i alergia wprost je Uwielbia. Robię je z różnymi owocami i nadzieniami

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily