niedziela, 13 stycznia 2013

Ryż z warzywami i delikatnym kurczakiem na ostro

Po dłuugiej przerwie w końcu coś dodaje. I to nie byle co! Pyszności i wcale nie słodkości. OOOOOOOsssstreee danie. Ale można też zrobić jego lżejszą wersje. Całkiem dietetyczne i wyjątkowo aromatyczne. Porcja dla 4 osób



Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pora
  • 1/2 cukini
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 3 garście mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka Vegety natur
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • trochę wody
  • 2 woreczki ryżu
Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym. Odstawiamy na chwilę i zabieramy się za warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na największych oczkach lub kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, pora w krążki, cebulę w piórka lub kosteczkę a papryczkę chilli w bardzo drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa w kolejności od najtwardszych do najmiększych i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu można dolać odrobinę wody. Gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Doprawiamy Vegetą i cukrem. Dusimy jeszcze pod przykryciem do całkowitego zmięknięcia warzyw. W garnku gotujemy ryż na sypko.  Wyjmujemy mięso z miski i posypujemy je mąką. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na dużym ogniu na rumiano. Na talerz nakładamy ryż na ryż sos a na sos mięso.
Smacznego
Sandra


1 komentarze:

Free Blog Template by June Lily