Składniki:
Naleśniki:
- 2, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- jedno duże lub dwa małe jajka
- mleko + woda ( w proporcjach takich, aby ciasto było możliwie rzadkie, robiłam na oko)
- olej (kropelka do ciasta)
Farsz:
- szpinak mrożony
- cebulka
- pierś z kurczaka
- czosnek (wedle uznania)
- śmietana 18%
- ser feta
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie :
Składniki na naleśniki wymieszać razem i odstawić na kilka minut. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kosteczkę i podsmażyć. Kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić i dorzucić do cebuli. Podsmażyć i dorzucić szpinak. Dalej przygotowywać wg Sandry przepisu który znajdziecie tutaj W między czasie gdy szpinak będzie się robić, można zacząć smażyć naleśniki. Jeżeli ktoś ma dobra teflonową patelnie może obyć się bez tłuszczu, ta kropelka w cieście wystarczy. Jeżeli macie patelnie gorszej jakości warto ją natłuścić. Naleśniki wylewać na gorącą patelni i smażyć na dość sporym ogniu. Mąka pełnoziarnista zachowuje się trochę inaczej niż zwykła i naleśniki trzeba trochę mocniej przysmażyć. Wracając do szpinaku... Po zdjęciu go z ognia, a przed dodaniem śmietany dorzuciłam jeszcze pół opakowania serka feta, pokrojonego w kostkę. Później dodałam 3 łyżki śmietany, wymieszałam i posmarowałam farszem gotowego naleśnika. I gotowe! Danie był przepyszne i pewnie jeszcze nie raz zagości na moim stole. Polecam !!!
Ola
Jedne z moich ulubionych naleśników :) Smakują p prostu idealnie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam;)
OdpowiedzUsuńChoć najbardziej naleśniki lubię na słodko - to na takie chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńTeż jakoś do tej pory miałam same mało ciekawe doświadczenia ze szpinakiem. Ale naleśniki chyba wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńZjadłabym jednego na śniadanko, wyglądają pysznie, ja dodaję do farszu serek Bałkański (np. z lidla), jest mniej słony od fety:)
OdpowiedzUsuńCzytałam właśnie o tym serze bałkańskim, nawet wiem o który chodzi - dodaje czasem do sałatki, aczkolwiek uwielbiam fete i nie mogłam się oprzeć by jej nie dorzucić:)
OdpowiedzUsuń