Składniki (na 20 sztuk):
- 2 puszki łososia w oleju (nie miałam świeżego ale ten sprawdził się ganialnie)
- pół pęczka koperku
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- mąka
- jajko
- ciepła woda
- sól
Wykonanie:
Z mąki, soli, jajka i wody zagniatamy ciasto na pierogi. Niestety nie jestem w stanie podać ile mąki potrzeba na 20 pierogów ponieważ zrobiłam ciasta dużo więcej i przygotowywałam pierogi z różnym farszem. Ciasto musi być elastyczne ale na tyle miękkie aby dało się je swobodnie rozwałkować na cienki placek. Szklanką wycinamy porcje na pierogi/
Do miseczki wrzucany odsączonego z oleju łososia i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki i roztopione masło. Wszystko razem zagniatamy widelcem.
Z tak przygotowanego farszu lepimy pierogi i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok 1-2 min (zależy od grubości ciasta) od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Smacznego!
Ola
Comments:
Prześlij komentarz