wtorek, 18 grudnia 2012

Paszteciki z kapustą i grzybami

Inaczej u nas zwanymi kapuśniaczkami. Idealne do świątecznego czerwonego barszczu. Wyszły piękne i pyszne! Kapustę najlepsza moim zdaniem zrobić pierogowa na która przepis znajdziecie TUTAJ




Składniki:
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • czarnuszka
  • 0,5kg mąki + 1 łyżka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 250ml ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • 0,5 kostki drożdży (chyba 50g)
  • łyżka oliwy
Wykonanie:
Robimy kapustę wg przepisu na pierogi. Najlepiej zrobić z 1 kg kapusty. W między czasie gdy kapusta się robi, zajmujemy się ciastem. Ważne jest by wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze a mleko ciepłe. Drożdże, cukier, mleko i łyżkę mąki wymieszać w szklance i zostawić na 15min. Mąkę, sól i rozczyn z drożdży mieszamy. Dodajemy po trochu margaryny i jajek i wyrabiamy na jednolitą masę ok 15 min. Obsmarowujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrawamy ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce na ok.90min. Na blat wysypujemy odrobinę mąki i zagniatamy wyrośnięte ciasto jeszcze przez minutę. Dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wielkość blachy do piekarnika. Kroimy na 4 równe paski.Na każdym pasku po jednej stronie układamy kapustę i składamy ciasto. Przekładamy rulon na blachę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką i delikatnie kroimy na mniejsze paszteciki. Czynność powtarzamy z 2 częścią ciasta. Pieczemy w 180'C do zrumienienia czyli ok 15 min.
Smacznego
Sandra


4 komentarze:

  1. A gulasz umisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie pyszne, ale czasochłonne i pracochłonne

    OdpowiedzUsuń
  3. bez pracy, czasu też, nic "fajnego" do jedzenia nie da się "stworzyć"

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily