Składniki:
- Schab (na ok. 4 plasterki)
- spora cebula
- 4 plasterki sera żółtego lub mozzarelli
- bułka tarta
- jajko
- majonez
- ketchup
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso czyścimy, odkrawamy zbędny nadmiar tłuszczu i kroimy na plastry. Rozbijany i doprawiamy. Następnie panierujemy w jajku i w bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dość mocno, tak że gdy położymy kotleta panierka nie będzie go chłonąć tylko od razu się "zamknie". Smażymy na rumiano z obu stron i ściągamy na papierowy ręcznik. Gdy kotlety się smażą kroimy cebulę w piórka i wrzucamy ją na patelnie po kotletach. Cebula się smaży więc pora rozgrzać piekarnik do ok 180 stopni. Z majonezu i ketchupu robimy sos. Kotlety wykładamy na blachę, smarujemy sosem, kładziemy zrumienioną cebulkę i przykrywamy serem. Wkładamy do piekarnika na ok 10 min, aż ser się ładnie rozpuści.
Ja kotlety podałam tradycyjnie z gniecionymi ziemniaczkami i mizerią (dla mnie) oraz kiszonym ogórkiem dla M.
Najpiękniejsze w tym przepisie jest to, że jest tak banalnie prosty i szybki, a można fajnie urozmaicić tradycyjnego schabowego :)
Smacznego!
Ola
Taka wersja schabowych bardzo mi się podoba :) Jest ser, czyli jest pysznie
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania! Wstyd się przyznać, ale sama zjadłam dwa ;p tak mi smakowały!
OdpowiedzUsuńJa nie lubię! Tzn. zdecydowanie wolę inną formę podawania mięsa. Ale dla zwolenników schabowego fajne urozmaicenie ;)
OdpowiedzUsuńNa prawdę nie lubisz schabowych?! No tego jeszcze nie spotkałam;p
OdpowiedzUsuń32 yr old Research Assistant III Ambur Caraher, hailing from Picton enjoys watching movies like Stargate and Writing. Took a trip to Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe and drives a Mazda2. sprawdz to
OdpowiedzUsuń