Są bez jajek i mogą być też bez mleka. Doskonałe dla alergików i wegan.
Składniki:
- 0,5kg mąki tortowej
- 350ml chudego ciepłego mleka lub ciepłej wody
- ok 1/3 kostki drożdży
- 3 łyżki cukru lub innej substancji słodzącej np Stevii
- olejek cytrynowy
- banan
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy + kropelka na patelnie
Składniki:
Przesiać mąkę do ogromnej miski i dodać szczyptę soli. Z mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i poczekać aż zacznie trochę bąbelkować. Dodać do mąki i dolać odrobinę olejku cytrynowego oraz oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszać ok 5 min i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Banana obrać i pokroić w talarki. Blat oprószyć mąką i łyżką nakładać formować placuszki. W każdego placuszka wcisnąć plasterek banana. Rozgrzać patelnie z kropelka oliwy. Nakładać placuszki. Zaczynamy od tych które były formowane najwcześniej i już trochę podrosły. Smażymy na średnim ogniu po ok 3 min z każdej strony. Wydaję mi się, że bez tłuszczu muszą się smażyć minimalnie dłużej niż normalnie. Gotowe placki ściągamy z patelni i posypujemy cukrem pudrem. Nie musimy kłaść ich na papierowy ręcznik gdyż nie muszą ociekać z tłuszczu!
Smacznego
Sandra
Sugerowałam się tym przepisem, jednakże wprowadziłam kilka zmian. Następnym razem postaram się zrobić placki orkiszowe!
bierze udział w akcji "nakarm się studencie"
bierze udział w akcji "nakarm się studencie"
a przepraszam, gdzie jest ten "light" ? :D
OdpowiedzUsuńsądząc po tym, że jedna łyzkma oleju ma jakieś 90kcal... a jedno jajko 85kcal. Do zrobienia racuchów użylibyśmy conajmniej nastu takich łyżek i 2 jajek... rachunek jest prosty.
OdpowiedzUsuń47 year-old Structural Engineer Rheta Saphin, hailing from Sainte-Genevieve enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Mushroom hunting. Took a trip to Longobards in Italy. Places of the Power (- A.D.) and drives a Esprit. kliknij aby przeczytac wiecej
OdpowiedzUsuń