Składniki (na 8 sztuk):
- 0,5 kg mąki żytniej chlebowej typ 720
- 30 dkg drożdży
- ok 3/4 szklanki wody
- ok 0,5 szklanki mleka
- odrobina cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki (u mnie otręby owsiane, pestki dyni i słonecznika)
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, sól i proszek. W drugiej cieple mleko z wodą, cukrem i drożdżami. W mące robimy wgłębienie, wlewamy drożdże i nie mieszając czekamy chwile, aż zaczną pracować. Następnie wyrabiamy ciasto i dodajemy pestki i otręby. Obsypujemy mąką z wierzchu i dostawiamy przykryte ściereczką na ok godzinę. Po godzinie wykładamy ciasto na obsypany mąką żytnią blat. Ciasto powinno być gęste i klejące. Formujemy 8 bułek i układamy na blaszcze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 20 min. Na koniec spryskujemy je z wierzchu wodą, posypujemy z wierzchu nasionami i wkładamy do piekarnika. Na dno piekarnika wystawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy w ok 220 stopniach przez 30 min.
Ważne, żeby ciasto było gęste... była to moja pierwsza próba i dodałam za dużo wody (w przepisie jest już jej mniej niż użyłam) dlatego trochę się rozpłynęły, ale już niedługo podejmę drugą próbę i wówczas wstawię zdjęcia mam nadzieje pięknych wyrośniętych bułeczek :) Nie mniej jednak bułeczki są bardzo dobre :) !
Smacznego
Ola
Czy moge dodać pol na pol maki 720 i 2000?
OdpowiedzUsuń30 dag drożdży to jest 0,3kg, czyli 3 paczki. Upiekłabyś z tego 20 spodów do pizzy. a tu mamy 0,5kg mąki.
OdpowiedzUsuń27 yr old Account Coordinator Inez Simon, hailing from Cowansville enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and Pet. Took a trip to Hoi An Ancient Town and drives a Maserati 450S Prototype. kontynuuj czytanie
OdpowiedzUsuń