Składniki:
- brokuł
- mała cebula
- pół pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- łyżka sklarowanego masła
- łyżka oliwy
- 1l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- kilka kropel cytryny + trochę startej skórki
- garść bazylii
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, pora w krążki a ziemniaka jak chcemy byle na małe kawałki. W dużym rondelku rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy cebulę, pora i ziemniaka. Podsmażamy trochę, solimy i pieprzymy a następnie dusimy pod przykryciem przez 5 min. Zalewamy bulionem i wrzucamy różyczki brokuła oraz zgniecione ząbki czosnku. Gotujemy do zmięknięcia warzyw - ok 15 - 20 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, gałką muszkatułową oraz bazylią. Gotujemy jeszcze 2-3min. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny i blenderujemy. Podajemy z czosnkowymi grzaneczkami.
Smacznego
Sandra
p.s. używam naturalnego bulionu warzywnego nie z kostki
podaje przepis:
2 marchewki, pietruszkę, 1/2 selera, pora gotujemy w 1,5 litra wody. Dodajemy 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw.
Zupka bierze udział w akcji:
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/09/akcja-skarby-jesieni-w-kuchni-alergika.html
Zupka bierze udział w akcji:
http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/09/akcja-skarby-jesieni-w-kuchni-alergika.html
Smakowita! Proszę dopisać obok masła w składnikach, że dla uczulonych używamy masła sklarowanego lub pomijamy je. Masło zwykłe nie może brać udziału w akcji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsklarowanego oczywiście - już poprawione:)
OdpowiedzUsuńA czy nie powinno być "wrzucamy różyczki brokuły (a/u - nie wiem, jak to się odmienia prawidłowo) zamiast "wrzucamy różyczki kalafiora"?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione:) dziekuje za znalezienie błedu:)
OdpowiedzUsuń