sobota, 10 sierpnia 2013

"Amerykańskie" hamburgery wersja domowa

Pomimo Amerykańskiej knajpy tuż pod domem, hamburgery postanowiłam zrobić sama. Tylko dzięki temu mam pewność, że jest to w miarę możliwości zdrowe, nie tłuste i świeże. Sama zrezygnowałam z jedzenia mięsa w lecie dlatego polegam na opinii innych domowników co do smaku hamburgerów - twierdzą oni zgodnie że są przepyszne - ufam i wierze, że tak jest.


Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • kilka plasterków sałaty
  • Ser żółty w plastrach 
  • pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • sos do hamburgerów 
  • ketchup
  • garść pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • duże bułki
  • długie wykałaczki
 Wykonanie:
 W dużym naczyniu od blendera miksujemy czosnek, jedną cebulę, pietruszkę, mięso, oliwę, wodę i przyprawy  wymieszania się składników. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy. Z mięsa formujemy rozpłaszczone całkiem sporej wielkości kolety i smażymy na patelni do mocnego zrumienia z obydwu stron. Bułki przekrawamy na pół, pół cebuli kroimy w piórka, ogórki w plasterki, pomidora w plasterki. Kilka liści sałaty myjemy i osuszamy. Na przekrojoną bułkę lejemy trochę sosu hamburgerowego ( u mnie gotowiec jakiś z lidla) na sos kładziemy sałatę. Na sałatę usmażonego kotleta, następnie ser żółty, cebula ogórki i ketchup. Całość przykrywamy drugą połówką bułki i wciskamy w to wykałaczkę.
Smacznego
Sandra

3 komentarze:

  1. najlepsze, bo domowe i zdania nie zmienię;))

    OdpowiedzUsuń
  2. też ostatnio robiłam, bo chłop zamiast moich bułek przytachał do domu hamburgerowe :D sierotka! no ale też dobre wyszły, jednak wzięłam poprawkę na to żeby kotlety zrobić dużo większe niż buła, bo się kurczą baardzo :)
    twoje wyglądają smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily