Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 i 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- kilka plasterków sałaty
- Ser żółty w plastrach
- pomidor
- 2 ogórki kiszone
- sos do hamburgerów
- ketchup
- garść pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- duże bułki
- długie wykałaczki
W dużym naczyniu od blendera miksujemy czosnek, jedną cebulę, pietruszkę, mięso, oliwę, wodę i przyprawy wymieszania się składników. Patelnie grillową mocno rozgrzewamy. Z mięsa formujemy rozpłaszczone całkiem sporej wielkości kolety i smażymy na patelni do mocnego zrumienia z obydwu stron. Bułki przekrawamy na pół, pół cebuli kroimy w piórka, ogórki w plasterki, pomidora w plasterki. Kilka liści sałaty myjemy i osuszamy. Na przekrojoną bułkę lejemy trochę sosu hamburgerowego ( u mnie gotowiec jakiś z lidla) na sos kładziemy sałatę. Na sałatę usmażonego kotleta, następnie ser żółty, cebula ogórki i ketchup. Całość przykrywamy drugą połówką bułki i wciskamy w to wykałaczkę.
Smacznego
Sandra
najlepsze, bo domowe i zdania nie zmienię;))
OdpowiedzUsuńteż ostatnio robiłam, bo chłop zamiast moich bułek przytachał do domu hamburgerowe :D sierotka! no ale też dobre wyszły, jednak wzięłam poprawkę na to żeby kotlety zrobić dużo większe niż buła, bo się kurczą baardzo :)
OdpowiedzUsuńtwoje wyglądają smakowicie ;)
Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń