poniedziałek, 13 stycznia 2014

Faszerowany ziemniak pieczony

- co chcesz na obiad?
- ziemniaki, mięso i cebule
- a konkretniej?
- obojętnie byle z tymi składnikami

jak widać wymagań wielkich nie było... ja pieczone ziemniaki uwielbiam szkoda ze to takie tuczące, syte i ruszać z przejedzenia się po tym nie da. Z racji chorobowego aresztu domowego musiałam wymyślić coś ze składników znajdujących się w domu i w ten oto sposób wyszło mi to. Warto dodać iż waga ziemniaka wahała się od 400 do 520g a użyłam ich aż 5 ;).



Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • Kawałek papryki ostrej 
  • 1/2 cukinii
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zwykła cebula
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ulubione przyprawy ja z lenistwa użyłam gotowej mieszanki " Fajita"
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 60g sera żółtego plus do posypania

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200'C. Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię. Pieczemy do miękkości - około 50 min. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, cukinię najpierw wzdłuż na 4 a później w krążki i wychodzą takie ćwiartki?( jak na zdjęciu wyżej) Marchewkę w małe słupki. Całość wrzucamy na rozgrzana z oliwą patelnie i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę doprawiamy przyprawami i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy do zrumienienia. W misce mieszamy śmietanę z przeciśniętym czosnkiem i oregano, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę by się przegryzło. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odwijamy z foli i wycinamy w nich taką jakby łezkę. Za pomocą małej łyżki wydrążamy środek, który wkładamy do miski. Każdego wydrążonego ziemniaka w środku solimy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich mięso, sos czosnkowy, ser żółty oraz połowę ziemniaków i całość mocno doprawiamy i mieszamy. Ziemniaki faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze około 20 min. Można podawać z klasycznym sosem pomidorowym.
Smacznego
Sandra

kurczaczka smażymy
 warzywa smażymy
 ziemniaki dochodzą już w piekarniku
                                                    w między czasue zcieramy ser                                             
                                                         i robimy sos
 

                                          w upieczonym ziemniaku robimy łezkę                  

                                                     i wydłubujemy środek

                 

powtarzamy czynność z pozostałymi ziemniakami

                                         gotowym farszem nadziewamy ziemniaki
 i pieczmy 20 min ;)


3 komentarze:

  1. Ostatnio zwiedzając Toledo udało mi się trafić do lokalu serwującego tylko tego typu ziemniaki i od tego momentu jestem zakochana w faszerowaniu ziemniaków!
    Twoje wyglądają cudownie,
    kiedyś muszę skorzystać z tego przepisu, koniecznie! :)

    Pozdrawiam,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój top of the top, uwielbiamy, do tego dip i jestem w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie ! Uwielbiam takie faszerowane ziemniaki !!!!

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily