- ziemniaki, mięso i cebule
- a konkretniej?
- obojętnie byle z tymi składnikami
jak widać wymagań wielkich nie było... ja pieczone ziemniaki uwielbiam szkoda ze to takie tuczące, syte i ruszać z przejedzenia się po tym nie da. Z racji chorobowego aresztu domowego musiałam wymyślić coś ze składników znajdujących się w domu i w ten oto sposób wyszło mi to. Warto dodać iż waga ziemniaka wahała się od 400 do 520g a użyłam ich aż 5 ;).
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- Kawałek papryki ostrej
- 1/2 cukinii
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 zwykła cebula
- 1 marchewka
- 5 łyżek śmietany
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka oregano
- ulubione przyprawy ja z lenistwa użyłam gotowej mieszanki " Fajita"
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 60g sera żółtego plus do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200'C. Ziemniaki dokładnie myjemy i zawijamy w folię. Pieczemy do miękkości - około 50 min. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, cukinię najpierw wzdłuż na 4 a później w krążki i wychodzą takie ćwiartki?( jak na zdjęciu wyżej) Marchewkę w małe słupki. Całość wrzucamy na rozgrzana z oliwą patelnie i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę doprawiamy przyprawami i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy do zrumienienia. W misce mieszamy śmietanę z przeciśniętym czosnkiem i oregano, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę by się przegryzło. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach. Upieczone ziemniaki wyciągamy z piekarnika, odwijamy z foli i wycinamy w nich taką jakby łezkę. Za pomocą małej łyżki wydrążamy środek, który wkładamy do miski. Każdego wydrążonego ziemniaka w środku solimy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich mięso, sos czosnkowy, ser żółty oraz połowę ziemniaków i całość mocno doprawiamy i mieszamy. Ziemniaki faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze około 20 min. Można podawać z klasycznym sosem pomidorowym.
Smacznego
Sandra
kurczaczka smażymy
warzywa smażymy
ziemniaki dochodzą już w piekarniku
w między czasue zcieramy ser w upieczonym ziemniaku robimy łezkę
powtarzamy czynność z pozostałymi ziemniakami
gotowym farszem nadziewamy ziemniaki
i pieczmy 20 min ;)
Ostatnio zwiedzając Toledo udało mi się trafić do lokalu serwującego tylko tego typu ziemniaki i od tego momentu jestem zakochana w faszerowaniu ziemniaków!
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają cudownie,
kiedyś muszę skorzystać z tego przepisu, koniecznie! :)
Pozdrawiam,
Asia :)
mój top of the top, uwielbiamy, do tego dip i jestem w domu;)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie ! Uwielbiam takie faszerowane ziemniaki !!!!
OdpowiedzUsuń