Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- 5 goździków
- woda
Wykonanie:
Jabłka bardzo dobrze umyć, ale nie obierać. Pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda jabłka oraz ogonek. Wrzucić do 3l garnka i zalać wodą. Dodać cukier (ilość tak naprawdę wg uznania i smaku), korę cynamonu i/ lub cynamon sproszkowany oraz goździki.Gotować aż jabłka zmiękną. Po ostudzeniu nadaję się do picia.
Sandra
przepis bierze udział w acji "Skarby jesieni w kuchni alergika"
Od dwóch tygodni próbuję się zabrać za kompot jabłkowy ale jakoś rady nie daje ;-) wasz wygląda pysznie :-) na wynos moge prosić??
OdpowiedzUsuńprosze bardzo:)
OdpowiedzUsuńKompot z jabłek zawsze można mieć świeży, kiedy się samemu robi. Z dodatkiem cynamonu na jesienne wieczory jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńLubię zimą popijać takie kompociki :)
OdpowiedzUsuń