niedziela, 5 stycznia 2014

zdrowa tortilla z hummusem, szpinakiem i indykiem

Miłość do hummusu zakwitła we mnie w pierwszej sekundzie zetknięcia się tej pyyyysznej pasty z moim podniebieniem. MNIAM. uzależnienie, uzależnienie i jeszcze raz uzależnienie! Ale to nie przepis na hummus tym razem ;) Szczerze przyznam, że kupuje w domu nigdy jeszcze nie robiłam - wstyd :(
Powracając do tortilli. Danie z serii, zdrowych, szybkich, sytych i smacznych. Mogę się mylić bo ekspertem nie jestem ale wydaję mi się ze jakoś specjalnie kaloryczne to to też nie jest. NAPEWNO MNIEJ KALORYCZNE NIŻ STANDARDOWY KEBAB CZY TORTILLA! Ja osobiście najadłam się jedną sztuką ;) Smakowało mi niesamowicie a mąż? pochłonął 3 sztuki i do tej pory leży do góry brzuchem.




Składniki:
  • 4 placki tortilli
  • paczka świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 kulka mozzarelli light
  • hummus około 3-4 płaskich łyżek
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 cebuli
  • ok. 200 g piersi z indyka
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie papryczka chilli
Wykonanie:
Pierś z indyka przekrajamy na pół by nie była zbyt gruba oraz w poprzek by łatwiej się smażyło. każdy kawałek oprószamy przyprawami. Można przyprawić ulubionymi nie trzeba ściśle trzymać się standardy sól, pieprz i papryka ;). Pierś smażymy na patelni grillowej lub prawdziwym grillu do zrumienienia się z 2 stron ale tak by w środku była zrobiona ale nie sucha ;) Nie podam tu czasu smażenia lub grillowania bo zależy to od wielu czynników - kaloryczności gazu, mocy kuchenki elektrycznej albo ognia na grillu... najlepiej sprawdzić widelcem po prostu. W czasie gdy pierś się rumieni kroimy cukinie w krążki posypujemy przyprawami i układamy na patelni razem z mięsem. Paprykę kroimy w paseczki, cebulkę w piórka, mozzarelle w krążki, pomidora w pół serca.
Placki tortilli podgrzewamy na patelni z 2 stron. Upieczone mięso kroimy w paski. Na podgrzanym placku rozsmarowujemy hummus, układamy szpinak, paprykę, cebulkę, cukinię, mozzarellę i mięso. Zwijamy i gotowe!



Smacznego
Sandra

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda, muszę wypróbować pomysł, polecam również torille z kurczakiem i guacamole (wg ,kuchni Lidla,), robiła niedawno i wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily