Składniki (dla 4 osób):
- 0,5 kg kurek
- 400 ml śmietany 18%
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz
- makaron
- łyżka masła
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebule i czosnek obrać i również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodać kurczaka.
Kurki należy oczyścić i można pokroić, chociaż niekoniecznie :) i dorzucić na patelnie. Kurki puszczą wodę, dlatego trzeba poczekać aż odparuje a kurki zmiękną. Następnie zalać całość winem i poczekać aż płyn odparuje. W tym czasie wstawić do gotowania makaron (obojętnie jaki, u mnie był spaghetti) i odcedzić go gdy będzie al dente. Gdy z patelni odparuje już całe wino zdjąć ją z ognia i zalać posoloną wcześniej śmietaną. Wymieszać, postawić na niewielki gaz, doprawić solą, pieprzem i czekać aż sos zgęstnieje. Na koniec dorzucić na patelnie ugotowany makaron, wymieszać razem i posypać poszatkowaną pietruszką.
Wyśmienite danie :) Można się zajadać i oblizywać palce;)
Smacznego!
Ola :)
Kurczak i kurki, mmm pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnoo, rewelacja smakowa, proste, banalne i najlepsze przez to!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń