wtorek, 1 kwietnia 2014

indycze pulpeciki ( klopsiki ) w sosie kokosowo-curry

Chęć na pulpety była, nie moja - rodziny... Zrobiłam im więc... dla młodej klasyczne zwykłe w sosie pomidorowym, dla męża postanowiłam coś oryginalnego. Wizje miałam taką... CURRY

Ostatnio staliśmy się też fanami mleka kokosowego. PYCHA!




Składniki:
  • 250g mięsa mielonego indyczego
  • dymka
  • 2łyżeczki musztardy
  • jajko
  • kawałek bułki
  • mleko/woda
  • sól i pieprz
  • bułka tarta 
  • olej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki curry (może być mniej lub więcej wedle upodobań)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • świeży imbir (wielkości prawie kciuka;p) 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl wywaru 
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina chilli w proszku lub mała świeża posiekana
  • 2 łyżki mąki
  • zielona pietruszka
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso mielone pokrojona w kostkę dymkę, namoczoną i porwaną na małe kawałeczki bułkę, jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnku gotujemy wywar i dodajemy mleko kokosowe ( tylko tą białą część - bez wody). Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty imbir ( można wcześniej podsmażyć jeśli ktoś lubi) Doprawiamy curry, kurkumą, chilli, solą i pieprzem. Przekładamy pulpety i na małym ogniu gotujemy 15 min. Doprawiamy jeszcze do smaku. Dla fanów gęstych sosów na mące robimy zaklepkę ( 2 łyżki mąki zalewamy zimną wodą i mieszamy tak by nie było grudek). Dodajemy ją do sosu mieszamy i gotujemy by zgęstniało. Na koniec dodajemy świeżo posiekanej natki pietruszki.
Podawać z ryżem, ziemniakami itd.
Smacznego
Sandra



2 komentarze:

  1. hahaha, u mnie też dziś indycze pulpeciki w sosie curry :D mamy synchro, nie ma co :P
    ale przepis wrzucę innym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha no u mnie były kilka dni temu ale teraz jakoś mi się wzieło na pisanie;p

    OdpowiedzUsuń

Free Blog Template by June Lily